Vélemény rovat

Mi kell még a magyar környezetvédelmi hatóságoknak?

Valami egészen varázslatos országban élünk. Van egy tervezett erőmű, amely átvezetne óránként 70.000 köbméter vizet egy vörösiszaptározón. És hát volt egy olyan vörösiszap tragédiánk, amilyet nem látott még a Föld, és a vérző táj a világ valamennyi médiájának címlapjára került. Bevésődött az emberek tudatába. Legalábbis azt hittem, amíg a mostani határozatot meg nem láttam: a Felügyelőség, nem azért utasít el egy engedélykérelmet, mert a vörösiszap tározón vinné át a 20 millió köbméter vizet. Nem! Természetvédelmi okokra hivatkozva. Ez szép, bár máskor lenne ilyen lelkiismeretes a hatóság, ha természetvédelemről van szó! De azért érezheti a Felügyelőség is, hogy valami nem stimmel, mert a határozatában ilyesmikkel próbál mosakodni, hogy: ”a vörösiszap tározó és gátjai nem vízilétesítmények, így azok megfelelőségét felszíni vizes szempontból a hatóság nem vizsgálta.”. Érted! Mert én nem. Ez most mit jelent? Ha atomrobbantásra kértek volna engedélyt a tározón, akkor ennek felszíni vizes megfelelőségét a hatóság nem vizsgálta volna? Azért mert nem vízilétesítmény? Hát ez az igazi varázslat!
Először reménykedtem, hogy meg kellett találniuk azt a jogi érvet, amivel elutasíthatnak, de nem! A hatóság álláspontja szerint: ”a megfelelő biztonsággal épülő csatornákból sem a víz nem juthatna a vörösiszap tározóba, sem a tározó nem érintkezhetne a szállított Duna vízzel”.Értsük, jól, ezt nem a cég írta le, hanem a hatóság állapította meg. Csak az a fránya Natura 2000-es terület ott van. Át kellene telepíteni, Győrnél az Audi esetében megoldható volt a dolog. Utána biztos zöld utat kapnánk, felépíthetnénk az erőművet. Úgyis ez az ország leginkább földrengésveszélyes vidéke, csak várni kell egy kicsit, hogy megsérüljön a vezeték, aztán mossa bele az egész vörösiszapot a Dunába. Budapest felett. Hátha akkor már a magyar környezetvédelmi hatóságokba is bevésődnének a látottak. Mert nekünk Mohács kell, meg Kolontár. Újra meg újra.

Szerkesztőség

Ezt a cikket az Energiahir.hu szerkesztősége adta ki. Kisebb híreket jellemzően a szerkesztőség ad, ki, míg a nagyobb írások, vélemények, ajánlók a szerző nevével jelennek meg. Ön is írna cikket? Vegye fel velünk a kapcsolatot:info@energiahir.hu

More Posts - Website

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com