Energiaválság

Mégsem lesz olajválság?

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a hét elején adta ki éves jelentését, amelyben egy draszikusan új energiaképet fest a jövőben világról. Az IEA elképzelése szerint az USA az Öböl-államokat megelőzve 2017-re a világ első számú kőolajtermelőjévé válik, ennél hamarabb 2015-re pedig a földgázkitermelésben is átveheti a vezető szerepet.
A nemzetközi ügynökség szerint alapvetően átalakul a világ energiaszerkezete, és a vezető szerepet ismét Észak-Amerika veszi majd át. Ennek oka az ipar szerkezeti átalakulása, de az energiahatékonyság is meghatározó lesz a jövőben. Az IEA szerint az energiahatékonyság növekedése kompenzálni képes a készletek korlátosságát. Az ügynökség szerint az Egyesül Államok két évtizeden belül önellátóvá válik.
A jelentés szerint továbbra is a fosszilis energiahordozók maradnak az elsődlegesek a világ energiaellátásában, és becslésük szerint 2035-re a világon 99 millió hordó olajat termelnek majd ki naponta. Az IEA szerint a növekevő kitermelés fő forrása Irak lesz, amely a többlet 45%-át adja majd, de hasonló szerep vár a nem hagyományos kőolajkitermelésre, és a mélytengeri fúrásokra is.
A megújuló energiaforrások az áramellátásában játszanak majd nagy szerepet, 2035-re akár megelőzhetik a most piacvezető szenet is.
Az atomenergia kapacitásnövekedésével a fukosimai baleset után nem számol az ügynökség.
A jelentéssel azonban óvatosan kell bánni és érdemes a sorok között is olvasni. Az ügynökség ugyanis elismeri, hogy 2006-ben tetőzött a hagyományos kőolaj kitermelése. A várható növekmény fő forrása az olajpala, és a mélytengeri olaj lesz. Drámai árnövekedésre is számíthatunk, a hordónkénti kőolaj ára 2035-re 240 dollárra emelkedik majd (mai áron 135 dollár). Az olcsó kőolaj kora ezzel véget ér, amelynek első jele a 2008-as gazdasági válság volt. A jelentés is elismeri, hogy 2035-re a kereslet jóval felette lesz a kínálatnak.
A IEA idei jelentése mellett érdemes figyelembe venni a korábbi előrejelzéseit is. A 2004-es jelentésükben 130 millió hordós napi igénnyel számoltak és 35 dolláros kőolajárral, ami szöges ellentétben van mostani jelentésükkel, és úgy tűnik az olajválságra figyelmeztető független szakértők előrejelzései pontosabbak, mint a nemzetközi ügynökség jelentései. A jelentés kivonata itt olvasható. Aki többet szeretne tudni a valódi helyzetről annak ajánljuk az ffek honlapját.

Szerkesztőség

Ezt a cikket az Energiahir.hu szerkesztősége adta ki. Kisebb híreket jellemzően a szerkesztőség ad, ki, míg a nagyobb írások, vélemények, ajánlók a szerző nevével jelennek meg. Ön is írna cikket? Vegye fel velünk a kapcsolatot:info@energiahir.hu

More Posts - Website

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com