Hirek

Zajlik az Európai Mobilitási Hét – sokat autózik a magyar

Miközben szeptember 16-22. között immár tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Mobilitási Hét, amely a közlekedési szokásainkat igyekszik környezetbaráttá tenni és megpróbálja az emberek szemléletét formálni, addig nemrégiben jelent meg egy felmérés arról, hogy egyre többet autózunk, a napi bevásárlásért is akár félórát is hajlandóak vagyunk autóban ülni.

A nagyobb városokban a hét elején startoltak el a Mobilitási Hét programjai, amelyek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinációja alatt zajlanak. A programok mindegyike igyekszik ráirányítani a figyelmet a közlekedés környezetbarát alternatíváira, és hétvégén tartják az autómentes hétvége programjait is – írja a mixin.hu internetes portál.

Míg a figyelem ezen a héten arra irányul, hogy hogyan tudjuk megvédeni a környezetet azzal, hogy letesszük autóinkat és tömegközlekedésre vagy kevésbé környezetterhelő közlekedésre térünk át, a statisztikák azt mutatják, hogy az autózási szokásaink változatlanok: még mindig sokat, sőt egyre többet ülünk az autóban.
A Bosch és a Medián által idén is elkészített felmérésből kiderül, hogy a hazai autók minden évben egyre több kilométert futnak, jelenleg ez 16 ezer kilométer évente. Szerintük ezek az adatok azt támasztják alá, hogy egyre többet autóznak a fiatalok, a fővárosiak és a községekben élők is.
Az autózás mennyiségét a válság némileg csökkentette, de azóta ismét folyamatos növekedés tapasztalható. A felmérés szerint a legtöbbet a budapestiek használják autóikat, ők 19.300 kilométert autóznak éves szinten.
A kutatás szerint egy átlagos magyar autós a következő jellemzőkkel bír: 35 éves, diplomás, községben lakik, az autója egy 11,3 éves benzines, szürke Suzuki,és a családban egy autó van.

Egy másik megdöbbentő hír szerint, a magyarok 40 százaléka képes 15 percet, míg negyedük több mint félórát hajlandó utazni egy bevásárlóközpont eléréséért, ami aggasztó, ha a tényt a környezetvédelem szempontjából nézzük.

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com