Megújuló energia

Szélkerekekkel szerelték fel az Eiffel-tornyot

Két szélerőművel szerelték fel az Eiffel-tornyot a fenntartható fejlődés iránti elköteleződés jeleként – jelentette be csütörtökön a Párizs lelátogatottabb turistalátványosságát működtető SETE vállalat.

A szélkerekeket a második szinten, 127 méteres magasságban helyezték el. A hét méter magas és három méter széles szerkezetek óránként 10 ezer kilowatt áramot termelnek, ami az első szinten található üzlet energiafogyasztását fedezi.
“Ez csak jelképes, de azt jelzi, hogy a torony elkötelezett a fenntartható fejlődés iránt” – ismerte el az üzemeltető.
A függőleges tengelyű szélmalmok teljesen beleolvadnak a torony szürke vasszerkezetébe.
A kezdeményezést megelőzően az Eiffel-torony több lépést is tett a környezetvédelem érdekében: az elmúlt két évben végrehajtott felújításkor környezetkímélő tereket alakítottak ki az első szinten, valamint modernizálták az építmény energiaellátását. Négy napelem adja a pavilonokban használt meleg víz felét, és egy esővíztározót is felszereltek, amely a mosdók vízellátásában segít. A torony megvilágításához pedig kizárólag LED fényforrásokat használnak.
Az Eiffel-torony éves energiafogyasztása 9,7 gigawattóra, ami egy megközelítőleg 3 ezer lakosú település fogyasztásának felel meg.
A turistalátványosságot tavaly több mint 7 millióan keresték fel.

Forrás: mti.hu

Kattints a hozzászólásokhoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com